Десет съвета за правилно хранене

Отглеждането на домашен любимец е отговорна задача, която изисква определено ниво на подготовка и познания. В тази статия ще засегнем един от най-важните аспекти в този процес. Това е правилното храненето. Накратко, старайте се да избирате балансирана храна без консерванти. Но за да бъдем максимално полезни ще споделим десет съвета за правилно хранене, по който лесно да можете да се ориентирате кое е най-подходящо за Вашата животинка:

  1. Винаги търсете балансирана храна с висококачествени източници на протеин. Животинският протеин за предпочитане пред раститалните им варианти. Обикновено по-качествените храни съдържат по-голям процент месо. Ако сами не можете се ориентирате сред голямото разнообразие от марки на пазара, можете да се консултирате със Вашият ветеринарен лекар в МВК – Варна.
  2. Също като при хората е препоръчително да се избягват химическите консерванти. В индустрията се ползват и натурални такива, които са по-скъпи и по-качествени. Затова препоръчваме да се ориентирате към храни, които съдържат Витамин С, Витамин Е и масло от розмарин.
  3. Съдържанието на антиоксиданти, Омега 3 и омега 6 е много важно, тъй като те поддържат имунната система и добра космената покривка (при кучета, котки и т.н.). Освен това те оказват положително влияние при бъбречна и чернодробна недостатъчност, сърдечни и ракови заболявания.
  4. Също като при хората не трябва да се пестят средства, докато животинката е в ранна възраст. Изберете висок клас храна, докато подраства Вашия домашен любимец. Те съдържат всичко необходимо за правилното израстване на Вашето малко приятелче. Високият клас храни Ви спестяват необходимостта от даване на допълните добавки като витамини, калций и фосфор.Техните формули също осигуряват максимално усвояване на всички хранителни вещества.
  5. Важно! Избягвайте даването на домашна храна, предназначена за човешка консумация. Тя съдържа много подправки, които не са подходящи за по-чувствителните стомаси на Вашата животинка и предизвикват гастроинтестинални неразположения.
  6. Готовата храна е за предпочитане особено ако е с добро качество. Тя е промишлено произведена и поддържа правилните пропорции на хранителни вещества, което е изключително важно за поддържане на добър метаболизъм и оптималното им усвояване.
  7. Лакомствата не могат да заместят стандартната храна и не се препоръчват за продължителна употреба. Въпреки високото си съдържание на месо в тях, те съдържат и значително количество растителен протеин и оцветители. Тези високи нива на протеин могат да доведат до екстензивен протеинов катаболизъм, който води до бъбречни увреждания. Лакомствата са подходящи при животни без апетит или при нужда от увеличаване на протеиновия прием.
  8. Важно! Лекото недохранване е за предпочитане пред прехранването. Прехранването, особено в ранна възраст, предразполага към напълняване и проблеми свързани с костно-ставния апарат. Това е най-вече валидно при едрите породи кучета. Ако прехранването е с висококачествена храна, която съдържа пълния набор от нужните хранителни вещества, може да доведе до костно заболяване.
  9. Всяко куче има нужда от различно количество храна. Дори кучета с еднаква наследственост и активност могат да се различават по количеството на нужната храна до 50%. Винаги съобразявайте количеството храна с активността на Вашия домашен любимец. Накратко, умерената активност изисква около 35-40% повече храна, усилената – дори и повече, а при кучета със заседнал начин на живот количеството трябва да е с 20% по-малко от това на кучета с нормална активност. Под внимание трябва да се вземат и много други фактори, за да сте сигурни, че осигурявате оптималното развитие на Вашата животинка.
  10. Шоколад – НЕ! Котките и кучетата са особено чувствителни към какаото и конкретно към метил-ксантинов алкалоид-теобромин. Подобно на кофеина, той стимулира сърдечно-съдовата и централната нервна системи. Проблемът е, че той се метаболизира много по-бавно, отколкото при хората. Това води до неговото натрупване в организма на Вашия домашен любимец и може да доведе до шоколадово отравяне, което от своя страна е съпроводено от гастроинтестинални,неврологични и сърдечни нарушения.

Правилният избор на хранене е едно от най-важните неща в отглеждането на Вашия домашен любимец. Ние от екипа на Многопрофилна ветеринарна клиника сме се погрижили за това да осигурим избор от храни и аксесоари, покриващи и най-деликатните нужди на вашите животни. При нас ще откриете богата гама от ветеринарни продукти на познати и водещи марки на пазара, контролирани от професионалисти в областта на храненето и грижата за вашите четириноги приятели.

Заповядайте при нас, нека заедно да открием най-краткия път до пълното щастие на Вас и вашият домашен любимец. Нашият екип ще Ви посрещне с много усмивки и добро настроение.

Водещи марки, с които работим: Royal Canin, Hills, Versele Laga, Purina ProPlan, Nuevo, Piper, Brit, Virbac, Dechra, Schesir, Eucanuba и други.

Напиши коментар