Ползи и митове за кастрацията

Всеки стопанин на домашен любимец особено на кучета и котки рано или късно се сблъскват с въпроса за кастрацията. Трябва ли да се прави? Какви са ползите? Има ли нежелани реакции от кастрацията? Отговор на всички тези въпроси, а както и на много други ще откриете в следващите редове.

Какво представлява кастрацията?

Нека първо да започнем с това какво всъщност представлява самия процес по кастрация. Това е рутинна хирургическа интервенция, при която се отстраняват репродуктивните органи на животното – при мъжките се отстраняват тестисите, а при женските двата яйчника и матката. Операцията се извършва под пълна упойка.

Защо да кастрирам домашния си любимец?

Противно на очакванията кастрацията се извършван не само, за да се избегнат нежелани раждания. Друга основна причина да подложите своя домашен любимец на кастрация е свързана с предпазването от множество заболявания.

Важно: Животните не губят своята полова идентичност и не чувстват дискомфорт от невъзможността да създадат потомство. Грешно е да им преписваме своите чувства.

Списък на ползите от кастрацията:

  1. Избягване на нежелана бременност и всички свързани с нея евентуални усложнения
  2. Намаляване на риска от заболявания свързани с:
    – простата
    – пикочо-половата система
    – тумори на млечните жлези
    – тумори на матката и яйчниците
    – пиометра
    – диабет
    – хормонално свързани анемии
    – псевдо бременност
    – хормонални кожни заболявания
  3. Намалява агресия
  4. Изключително важно е да се кастрират мъжките животни, на коитоединият или и двата тестиса се намират в коремната кухина или в инвагиналните канали (крипторхиди ), тъй като много често задържаният тестис се изражда в ракова тъкан.
  5. Много изследвания доказват, че кастрираните животни живеят с около средно с около 1,5-3 г. повече от некастираните.
  6. Според Закона за местните данъци и такси, собствениците на кастрирани животни са освободени от годишен данък.
  7. Ограничаване на популацията на и без това множеството безстопанствени животни.
  8. Избягване на така характерното при разгонване агресивно поведение, сбивания между мъжки кучета за женска, изгубване и възможния негативен развой от това като блъскане от кола и т.н.
  9. Отпадането на всички хормонални проблеми, които водят до вой и мяучене по цели нощи, изчезва маркирането с урина по килими, тапети и мебели.

Каква е подходящата възраст да го направя?

Най-подходящото време за кастрация на женски екземпляри е преди първото им разгонване или около 6 месечна възраст; при мъжките – кастрация може да се извърши около 7-8 месечна възраст.

Важно: Ранната кастрaция, преди първото разгонване, води до незначителен риск (около 0,5 % при кастрираните животни) за развитие на тумори на млечната жлеза. Само след първото разгонване риска се увеличава на 23%! Като основна причината затова са високите нива естрогени, които се отделят по време на разгонване (еструс). Една от честите операции са именно такива по отстраняване на тумори на млечната жлеза. За съжаление хирургичното премахване не винаги решава проблема. Като при 90 % от туморите при котките и 60% при кучетата са злокачествени и могат да дадат фатални метастази в жизненоважни органи.

Подготовка за кастрация

Основното изискване е животното да не поема храна 8-12 часа преди операцията и 4-6 часа преди нея да не поема вода. След операция животното се възстановява около 10 дни в зависимост с какви конци е извършена процедурата. Ваша грижа е да следи се животното да не ближе оперираното място и да не предизвика разкъсване на шевовете. За тази цел е препоръчително носенето на следоперативна яка. След отстраняване на конците не са необходими други специални грижи.

Митове и заблуди

В общественото пространство има множество митове и заблуди за кастрацията, които ще развенчаем накратко в следващите няколко реда:

  1. “Кучето ще загуби своята игривост, жизненост и темперамент” – Напротив. Кастрацията няма ефект върху общия темперамент на животното.
  2. Покачване на телесното тегло – Истината е, че за това влияние оказва храната, както и липсата на достатъчно разходки. Наднорменото тегло не е пряко следствие от операцията. Създадени са и специален висок клас храни ,именно за животни преминали стерилизация.
  3. Кастрираното куче не може да бъде пазач – Кастрацията не влияе на вродените инстинкти на кучето да пази семейството и/или поверената му територия. Тези инстинкти са заложени на генетично ниво и не се влияят от половите хормони. Важно е да не бъркайте агресията особено през размножителния период с пазенето на територия.
  4. Кучето ми трябва да роди поне веднъж за здраве – Както споменахме по-горе в статия, от медицинска гледна точка е точно обратното. Ранната кастрация е за предпочитане.

Ако все още имате въпроси относно кастрацията на Вашия домашен любимец, моля не се колебайте да се си запишете час за консултация с нас.

Екипът на Многопрофилна Ветеринарна Клиника – Варна Ви очаква!

Напиши коментар